Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 124 819 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« październik »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

O moim bloogu

CUDEŃKA KULINARNE TYGRYSKÓW z PRZEDSZKOLA nr 3 we Wschowie

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 5464

Lubię to

GOŚCIE W NASZYM KĄCIKU KULINARNYM:-)


Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

Święto marchewki :-)

sobota, 05 listopada 2011 10:38
Skocz do komentarzy

W piątek 28.X.2011, w naszej grupie TYGRYSKÓW był DZIEŃ MARCHEWKOWY:-]:-]:-]

     
     
     
    

:-]



W tym dniu wszycy ubrali coś w kolorze pomarańczowym,bluzki,spódniczki,korale,spinki itp:-]

Zaprosiliśmy do nas grupę KUBUSIE :-]

 serce:-]serce

 

Razem braliśmy udział w zabawach,konkursach o marchewce;)

*wyszukiwanie marchewki spośród innych warzyw

:-]

*Quiz o marchewce (walory zdrowotne,dania z marchewki)

*Chrupanie marchewki "Kto pierwszy?"--WYGRAŁA JULKA Z GRUPY KUBUSIE:-]BRAWO JULKA!!:-]

*Zabawa "Marchewkowe pole"--zbieranie marchewek kuchennymi rękawicami.

NIE BYŁO TO ŁTWE!! --WYGRAŁA PAULA z grupy KUBUSIE--BRAWO PAULA!!:-]

*Taniec i wyścig marchewki w kole.

śmiechu i zabawy nie było końca.:-]:-]:-]

:-]

KUBUSIOM u NAS bardzo się podobało;-):-](*-*)

Dostali od nas naklejki i obrazki do kolorowania o marchewce.

Po zabawie przyszedł czas na pracę.I to ciężką pracę...Obieranie marchewki.

Z niej to robiliśmy sok w sokowirówkach.(DZIĘKUJEMY p.Sucheckiej i p.Przybycień)

:-]

:-]

:-]

Jak zwykle poczęstowaliśmy inne grupy.Mniam mniam,pyszne i zdrowe:-]

 

Wybraliśmy również KRÓLOWĄ DNIA MARCHEWKOWEGO:-]

Zoztała nią JULKA JASIAK. Miała na sobie najwięcej koloru pomarańczowego:-] BRAWO JULKA!!:-]

 

BYŁ TO BARDZO PRACOWITY,ALE BARDZO UDANY DZIEŃ:-]

 

PRZEPIS NA:

Sok z marchwi

składniki:

1 kg marchewki,można także dodać (cukier i cytrynke lub kwasek cytrynowy)

Marchew wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, oczyścić, opłukać, pokroić w drobne kawałki i w sokowirówce wycisnąć sok lub zetrzeć na tarce o najmniejszych otworach, wycisnąć przez woreczek płócienny do porcelanowego naczynia.

Przyprawić do smaku cukrem i cytryną. Spożywać od razu.

SMACZNEGO

I małe ABC walorów zdrowotnych soczku z marchwi:-]

Sok z marchewki ma wiele cennych właściwości. To świetny sposób na sezonową depresję i zmęczenie. Jeśli miałaś trudny dzień w pracy, jeśli przygniatają cię domowe obowiązki, jeśli twoje włosy straciły blask, a cera stała się szara, to powinnaś przyrządzić cenną miksturę natychmiast.

Sok z marchwi – właściwości

Sok z marchewki to sposób na stres, wiosenne przesilenie i zmęczenie. Warto sięgać po niego zwłaszcza po większym intelektualnym wysiłku. Trzeba przecież choć na chwilę przerwać pracę, by dostarczyć organizmowi dawkę witaminy A. Dzięki niej będziemy miały lśniące włosy, piękną cerę, dobry wzrok.

Sok z marchwi – przepis

Możesz po prostu wycisnąć sok z 5-6 marchewek lub przygotować sobie specjalną miksturę. Potrzebujesz do tego:

  • pół szklanki soku z marchewki
  • pół szklanki zimnego mleka
  • łyżeczka miodu
  • soku z połowy cytryny

Zmieszaj wszystkie składniki i pij napój odżywczy małymi łykami, jest naprawdę dobry. Smacznego!

i minimum wiadomości:)

Chrup Marchewkę na Wiosnę

Dla jednych standarowy przykład warzywa, dla innych – owoc. Podobno potrafi poprawić nasz wzrok, chroni wątrobę i reguluje pracę żołądka. To na niej opiera się wiele diet

Co takiego zawiera w sobie niepozorna marchewka, że ma aż tyle zalet?

Najprawdopodobniej marchew znana była już w starożytnych Chinach, jednak z powodu smaku, znacznie odbiegającego od dzisiejszego, nie była zbyt popularna. Sytuacja zmieniła się dopiero w XIV wieku, kiedy to udało się wyhodować odmianę o intensywnie pomarańczowej barwie i słodkawym smaku, znaną do dziś. Obecnie, korzeń tej łatwo dostępnej i niedrogiej rośliny jest chętnie spożywany, zwłaszcza przez Europejczyków i stanowi podstawę wielu zup, surówek i dań mięsnych. Nie wszyscy zdają sobie jednak sprawę, że istnieje ponad 60 odmian marchwi jadalnej, z których najpopularniejszymi są: lenka, karota i amsterdamka. Spotykana jest też jej dzika odmiana o białym lub żółtym zabarwieniu.
            Co jednak sprawia, że to popularne w Polsce warzywo jest aż tak bardzo kojarzone ze zdrowiem? Przede wszystkim, marchewka zawiera karoten, czyli prowitaminę A, zwaną również „witaminą młodości”. Zaledwie 10 dag marchwi zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na ten składnik! Dodatkowo, marchewka posiada dużo witaminy B1, B2, PP, KK, wapń, potas, żelazo, miedź, fosfor, a także jod. Zwłaszcza przed sezonem letnim, częste spożywanie marchwi jest jak najbardziej wskazane. Zawarty w marchwi beta-karoten nie tylko zwalcza wolne rodniki, nadaje skórze elastyczności i blasku, ale też przyspiesza i wydłuża efekt opalania. Marchew może być również świetną przekąską hamującą uczucie głodu, 10 dag tego warzywa to jedynie 20 kalorii!

A JEŚLI WASZ MALUCH NIE LUBI MARCHEWKI...przepis wyszukany:);-)

Moja trzy i pół letnia kochana i cudowna córeczka zbuntowała się…

 

Podziel się
oceń
0
0


niedziela, 26 października 2014

Licznik odwiedzin:  5 464